17.8.11

Crumb'ın Kafka'sı

"Underground" çizer Robert Crumb'ın kaleminden Kafka'nın hayatı ve eserleri. Kitabın metni David Zane Mairowitz tarafından kaleme alınmış. Crumb'ın çizimleri Kafka'nın siyah-beyaz, çoğunlukla da siyah dünyasına çok yakışmış.

1 yorum:

Kıvanç Sunar dedi ki...

Merhaba,
Bende bu kitabın burada Milliyet Yayın evinden çıkan versiyonu vardı ve cildi tutan yapışkan tamamen çözülüp sayfalar parça pinçik olana kadar kullanmıştım.
Bu kitabın icon books tarafından çıkan eski baskısını bir vesileyle elime alıp incelediğimde sene 92-93tü Crumb'ın çizimlerine hayran kalmış, kitabı almasamda uzun uzadıya incelemiştim.
Yıllar sonra Fantagraphics tarafından basılan bu versiyonunu gördüğümde müthiş heyecanlanmış ve ön sipariş vermiştim.
Kitabın baskı tonu iyi olmasına rağmen kullandıkları kağıt kalitesi pek hoşuma gitmedi.Crumb'ın bu en nadide eserlerinden birini çok daha iyi bir kağıt kalitesiyle harmanlaması lazımdı Fanta'nın.Mesela bizde de yayımlanan Yaratılış uyarlamsının orjinalini basan W.W.NORTON yayımevinin kullandığı hamur kalitesine hayran oldum, üstadın çizimlerini resmen patlatıyor ve layık olduğu etkiyi yansıtıyor ancak Fantagraphics'in yayınladığı Kafka kitabında kullandığı kağıt kalitesi beni neredeyse hayal kırıklığına uğrattı diyebilirim.Yine de bu müthiş çizer ile tanışmak için Crumb's Kafka içeriği açısından müthiş bir eserdir.