13.12.08

Gazetelerin Ek Olarak Verdikleri Mizah Dergileri

Türkiye'de mizah dergileri, bir gazete veya basın-yayın kuruluşunun bünyesinde yer alsa da, esas olarak bağımsız yayımlanmıştır, ancak mizah tarihimizde, gazetelerin ek olarak verdiği mizah dergilerine de rastlamak mümkün. İlk akla gelen isim "Gırgır"; "Gün" gazetesinin eki olarak yayın hayatına başlayan "Gırgır" daha sonra bağımsız olarak yayımlanmaya başladı ve Türkiye'nin en çok satan mizah dergisi oldu. Aklıma gelen bu tür bir başka mizah dergisi, "Sabah" gazetesinin eki "Dolmuş". Bir de yakın zamanlarda "Milliyet"'in verdiği "Kirpi" var... Bu tür dergiler tutarsa, "Gırgır" örneğinde olduğu gibi bağımsız dergi olarak yollarına devam ediyor ama genellikle tutmuyor ve ömürleri kısa oluyor...


Gırgır, Sayı 1, 13 Ağustos 1972, Veb Ofset İleri Matbaacılık Anonim Şirketi Adına Sahibi: Haldun Simavi; Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: Yüksel Baştunç; Müessese Müdürü: Kemal Kınacı.

Dolmuş, Sabah Gazetesiyle Parasiz Verilir, Sayı 1, 18 Ocak 1986, Yönetmen: Muzaffer Abayhan.

Kirpi, Miliyet'in Ücretsiz Haftalik Mizah Dergisi, Sayı 1, 8 Haziran 2003, Milliyet Gazetecilik AŞ Adına Sahibi: Aydın Doğan, Genel Yayın Yönetmeni: Mehmet Y. Yılmaz; Yayın Yönetmeni: Yalvaç Ural; Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: Eren Güvener; Yayın Koordinatörü: Orhan Alev.

Güncelleme: Yorumuyla katkıda bulunan Devrim Gür'e hatırlattığı için teşekkür ederim; bir de "Günaydın" gazetesinin verdiği "Laklak" dergisi vardı.

1 yorum:

devrim dedi ki...

bir zamanlar günaydın gazetesinin de, pazar günleri "lak lak" isimli mizah dergisi vardı.