12.12.08

Ruhi Görüney

Çocukluğumda sahip olduğum bir kaç karikatür kitabından biri, Semih Balcıoğlu ve Ferit Öngören'in hazırladığı "50 Yılın Türk Mizah ve Karikatürü" (Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, 1973) idi. Bu kitabın hemen her sayfasını ezberlemiştim. Bu kitapta en çok ilgimi çeken çizerlerden biri de Ruhi Görüney'di. Bu olabildiğince naif çizerin kitaptaki üç karikatürü hafızama kazınmıştı. Yıllar sonra Görüney'in bir karikatürüne Simavi Karikatür Yarışması sergisinde rastladım. Bu karikatürü de çok sevdim, hatta çizgili günlüğüme bu karikatürle ilgili not düştüm. Sonra bir gün İstanbul'da bir kırtasiyecide Görüney'in suluboya bir resminin yer aldığı bir kartpostal gördüm.

Karikatürcüler Derneği'nin Internet Sitesi'nde Görüney'in 2006 yılında aramızdan ayrıldığı bilgisi yer alıyor. Yakın zamanda da (25 Ağustos-11 Eylül 2008), Karikatür Vakfı Galerisi‘nde Görüney'in resim ve karikatür sergisi açıldı.

Görüney hakkında, Semih Balcıoğlu ve Ferit Öngören'in hazırladığı "50 Yılın Türk Mizah ve Karikatürü" kitabında yer alan tanıtım yazısı ve fotoğrafı. Bir küçük not: Semih Balcıoğlu'nun gözden geçirerek yayımladığı bu kitabın yeni baskısında Ruhi Görüney'e yer verilmemiş ("Cumhuriyetin 75. Yılında Türk Karikatürü", Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, 1998).

1942'de İstanbul'da doğmuş. Eğitimine bir süre ara vermiş, şimdi Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğrenci... Askerliğini yapmış. Önceleri resim yaparmış. Vazgeçmiş, karikatür çizmeye başlamış. Yarışma ve karma sergilere katılmış. İki ödül kazanmış. Son Evrensel Barış Şenliği karikatür yarışmasında ikincilik, Ankara Sanat Tiyatrosu “Çiyiltepe” karikatür yarışmasında birincilik. Sinirli ve balık tutmasını sever. Müzik dinlerken çizer. Biraz klasik gitar çalar. Bir ara “Ustura” ya çizmiş, gazetede çalışmış, tiyatro ile uğraşmış, pantomim yapmış. Geçimini temin etmek için her kalıba girip çıkmış. Spor yapar, fakat Spor-Toto oynamaz.
Görüney hakkında Karikatürcüler Derneği'nin Internet Sitesi'nde yer alan tanıtım yazısı ve fotoğrafı:

Yarışma ve sergilere katılmış, ödüller almış.Evrensel Barış Şenliği karikatür yarışmasında ikincilik, Ankara Sanat Tiyatrosu “Çiğiltepe” karikatür yarışmasından birinciliği var. Sanatçı çizerken müzik dinlemesini sever, biraz da klasik gitar çalarmış. Bir aralar “Ustura” dergisne de çizmiş, gazetede çalışmış. Tiyatro çalışmalarına katılmış ve pandomim yapmış. Geçimini temin etmek için her kalıba girip çıkmış. Ruhi Görüney, 7 mayıs 2006 tarihinde aramızdan ayrılmıştır.
Ruhi Görüney'in "50 Yılın Türk Mizah ve Karikatürü" kitabındaki üç karikatürü:



Görüney'in Simavi Karikatür Yarışması Sergis'nde yer alan karikatürü:
Yukarıdaki karikatür üzerine çizgili günlüğüme düştüğüm not:


Ruhi Görüney'in "Gemiler" isimli suluboya çalışması:

Hiç yorum yok: