12.2.10

Yurtdışında Çizen Çizerler

"Yurtdışında çizen çizerler" derken, çizgileri yurdışında yayımlanan çizerlerden söz etmiyorum. Bu başlıkla kastettiğim, yurtdışında hayatını çizgi ile kazanan çizerler. Bu konuda en erken örneklerden biri Ali Ulvi Ersoy olsa gerek. 1957-1959 yılları arasında ABD'de yaşayan çizer, bazı dergi ve gazetelerde karikatürlerini yayımlattı. Yalçın Çetin de 1961-1964 yılları arasında, Almanya'da animasyon alanında çalıştı. O kuşak içerisinde yurtdışında nispi olarak daha uzun yaşayan ve daha çok "iş yapan" çizerlerden biri ise Suat Yalaz'dır. Çizer yurtdışında, özellikle çizgi roman alanında başarılı işlere imza atmıştır.

Gırgır çizerlerinden Gürcan Gürsel'i hatırlıyorum. Şimdi Belçika'da yaşıyor ve çiziyor.


Gürcan Gürsel'in yurtdışında yayımlanan çalışmalarndan biri.

Günümüzde özellikle genç çizgi romancılar yurtdışında çalışmayı kendilerine hedef koyuyor. Tayyar Özkan, Kutlukhan Perker gibi bunu başaran isimler de var.

Bunun dışında büyük ölçüde çizgi romanın endüstrileşmesi ve iletişim olanaklarının gelişmesi sayesinde Türkiye'de yaşayıp, yabancı çizgi roman ajanslarına iş yaparak hayatlarını kazanan Mahmud A. Asrar, Yıldıray Çınar gibi isimleri de ayrıca anmak gerekir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Sururi Gümen de bu başlık altında sınıflandırılabilecek bir çizer.

"Sururi Gümen, 1960 yılından itibaren resim çalışmalarını ABD'de sürdürmek amacıyla bu ülkeye yerleşmiştir. Birleşik Devletler'de genelde grafik ve illüstrasyon çalışmalara imza atmıştır. Yaklaşık kırk yıl ABD'de yaşayan ve resim sanatı ve yan kollarıyla ilgili faaliyetlerini orada sürdüren Sururi Gümen, ayrıca Yedigün, Yıldız, Kırmızı-Beyaz gibi yayınlarda da çeşitli illüstrasyonlar çizmiştir. Gümen, ardında çok meşhur 'Sururi' imzasını bırakarak Eylül 2000 tarihinde Amerika'da vefat etmiş ve birkaç gün sonra Türkiye'de toprağa verilmiştir."

Sururi Gümen hakkında geniş bilgi için:
http://www.cizgiliforum.com/showthread.php?t=42100&highlight=sururi+g%FCmen

Ken Parker.